Onko sinulla tapana ottaa mukaasi kirja, mihin tahansa menetkin? Tuntuuko sinusta, ettet voi elää ilman kirjojasi? Puhutko ystäviesi seurassa tuntikausia kirjoista ilman että se jo ärsyttää toista ihmistä? No et suinkaan ole ainoa henkilö. Annan sinulle joitakin esimerkkejä historiallisista henkilöistä, joilla oli sama intohimo kuin sinulla. Presidenteistä poliitikkoihin, muusikoista artisteihin, nämä henkilöt antavat merkityksen fraasille: ”Aina on joku parempi/pahempi kuin sinä”.

Abraham Lincoln huolimatta hänen rajoittuneista opiskelumahdollisuuksistaan, opetteli lukemaan ja hänestä tuli kiihkeä kirjafani. Hän eli keskellä siviili sotaa mikä puolestaan tarkoitti valtavia poliittisia edistysaskelia ja muutoksia, jotka voisivat toteutua yhteiskunnassa, hän luki samoja kirjailijoita ja inspiroitui vuosikymmeniä ennen häntä valtion perustaneista amerikkalaisista esi-isistään, ja hän ihaili John Lockea, Jean-Paul Sartrea ja muita, jotka julkaisivat teoksia Euroopan renessanssiaikana.

Tyypillinen aikansa poliitikko Winston Churchill rakasti myös kirjoja. Hän oli ahne lukija, jonka poliittisiin näkemyksiin ja maailmankatsomukseen sanottiin kirjailijoiden suuresti vaikuttaneen ja hän rakasti tilaisuutta olla vuorovaikutuksessa kirjailijoiden ja kirjoittajien kanssa. Hänen lukulistansa oli pitkä, mutta voi olla, että hänen suosikkinsa oli George Orwellin ”1984”. Juoruttiin ettei hän koskaan lainannut kirjojaan muille, vaikka hänenlaisellaan pääministerillä olisi ollut kunnioitettava kirjasto, se vain kertoo siitä että maailmassa pitäisi olla erittäin varovainen.

Voisinko enää kertoa mitään uutta Albert Einsteinista? Hänen vaikutuksensa tieteeseen ja maailman ilmiöiden ymmärtämiseen on legendaarinen. Ehkä et tiedäkään, että hän oli myös itse lukutoukka, ja näytti olevan kiinnostunut Humen ja Kantin tyylisistä saksalaisista filosofeista. Oletan että juuri tämän vuoksi hänen kirjoihinsa sisältyi monia siteerauksia yhteiskunnasta ja elämästä yleensä. Hänen teoksensa ovat todella mielenkiintoisia.

Kuten hänen kirjoihinsa uppoutuneet narkomaanit, Jane Austen rakasti kirjoja ja lukemista. Janen isä oli Oxfordissa koulutettu älykkö, jolla Janen onneksi oli laaja kokoelma erilaista materiaalia lukemiseen. Joidenkin tietojen mukaan hän kerskaili heidän perheessään olevan 64 neliöjalkaa kirjoja (!!), joka on todella hämmästyttävä määrä. Vaikka hän näytti pitävän Shakespearen ja Miltonin kaltaisista klassikoista eniten, Austen myös nautti sen aikaisista kirjailijoista, kuten Ann Radcliffe ja Sir Walter Scott.

Et ehkä muista aikaa, jolloin Amazon käynnistä verkkokirja yhtiön, heillä oli vain käsintehty merkki seinällä, mutta verkkokirjajättiläisen perustaja Jeff Bezos rakensi valtakuntansa intohimolleen, joka oli lukeminen. Hän ehkä käyttäisi e-kirjoja nykypäivinä, mutta Jeff Bezos yhä nauttii lukemisesta huvikseen ja ammatillisessa tarkoituksessa. Minun mielestäni hän nauttii etupäässä painetuista kirjoista. Tavallisesti hän luottaa sen kaltaisiin nimiin, kuten Kazuo Ishiguron The Remains of the Day ja Frederick P. Brooksin The Mythical Man-Month, koska ne ovat ehkä auttaneet häntä yrityksensä muodostamisessa.

Kuten monet muut suuret liikemiehet, myös Bill Gates on innokas lukija ja rakastaa intohimoisesti kirjoja. Tiedoksi niille kaikille, jotka ovat kiinnostuneet perustamaan oman yrityksen jonain päivänä, lukemisen ja bisnesaivojen välillä näyttää olevan merkittävä yhteys.  Kuten Jeff Bezos teki muistiinpanoja ja oppi kirjoista asioita. Toiseksi varakkain elossa olevista henkilöistä jakoi blogissaan uskomuksensa ”kirjat ovat paras tapa tutkia uusia asioita jotka kiinnostavat sinua”, hänen 2017 eniten luettu postauksensa käsitteli Thi Buin julkaisua ´Parasta mitä me voisimme tehdä´. Tiedät varmasti, ettei hän ole väärässä.

Aktivisti ja feministi-ikoni Malala Yousafzain intohimo lukemiseen tuli maailmanlaajuisesti tietoon, kun hän vaaransi oman elämänsä tuodessaan esiin sitä tosiasiaa, että myös tytöille tulisi antaa mahdollisuus oppia lukemaan. Näyttää siltä, että joissakin tietyissä maailman osissa pitää vaatia niitä yleisiä asioita, mitä me länsivaltioissa pidämme itsestäänselvyyksinä.  Oikeuksien puolesta kirjoittava Malala on innokas lukija silloin kuin hän ei ole liian kiireinen kirjoittaessaan tai taistellessaan naisten oikeuksien puolesta. New York Timesissä ilmestyneen kirja haastattelun mukaan hän nauttii Khaled Hosseinin ja Deborah Ellisin tyylisistä nykykirjailijoista, ja klassikoista kuten Taikuri Oz ja Pikku Prinssi.