Onko vain kysymys mieltymyksestä vai onko toisella objektiivisia etuja toiseen verrattuna. Valitettavasti ei ole mitään väliä sillä mitä minä sanon koska pelkään että se saa näyttämään asiat siltä, että pidän enemmän toisesta ja saa näyttämään siltä, etten pidä toisesta, käydään asiat läpi laajassa skaalassa ja katsotaan miltä näyttää….

Tärkeintä on aina valita sellainen kirja, joka perustuu sinun kiinnostuksenkohteisiisi ja päämääriisi. Mitä haluat saada siltä ja mitä odotat. Aloita jollain helppolukuisella kirjalla, jossa käytetään sellaista kieltä ja termejä, joita ymmärrät ja oivallat asioita, esimerkiksi jos pidät filosofiasta ja olet aloittelija, älä aloita Nietzschen kirjoilla!

Klassinen kirjallisuus ja 1900-luku (ja myös useimmat 1800-luvun lopun teokset) soveltuvat parhaiten kehittämään oppijan taitoja lukemaan ja esittelevät sinulle kuinka lukea ja myös kirjoittaa, jos haluat tehdä niin jonakin päivänä. Ensiksi kun aloitat sinun pitää löytää kirja, jonka sisällöstä sinulla on jokin käsitys. Tämä auttaa sinua arvaamaan tuntemattomien sanojen merkityksen asiayhteydessä eikä sinun tarvitse käyttää sanakirjaa joka hetki, mikä tekee lukemisen epämiellyttäväksi. Toiseksi löydä toinen kirja, jolla on suuria eroja siinä rakenteessa, mihin sinä olet tottunut. Tämä ei tarkoita, että kielioppi olisi vain klassisten kirjailijoiden käytössä, lukiessasi sinulla on tilaisuus pysähtyä ja ajatella, analysoida tekstiä kielitieteelliseltä kannalta, ehkä myös puhua siitä. Siksi siitä voi olla sinulle apua monella erilaisella tavalla.

Kuten sanoin toisessa artikkelissani, kirvat ovat voimistelua aivoille. Anna aina oman makusi opastaa sinua kirjaa valitessasi. Jos pidät Agatha Christien tai Arthur Conan Doylen dekkareista, tai arvostat seikkailu novelleja, kokeile Jack Londonin kirjoja. Mystiikan ystäville ehdotan Edgar Allan Poen tuotantoa ja novellien ystävälle Francis Scott Fitzgeraldin teoksia. Äläkä unohda John Lecarrea, hänellä on loistavia seikkailuja ja graafisia kuvauksia.

Jos luet kirjoja etupäässä sanavarastosi vuoksi, sinun pitäisi kiinnittää huomiota nykyaikaiseen kirjallisuuteen.  Sieltä opit uusia sanoja ja kuvaukset ovat ajankohtaisia kielenkäytössä juuri nyt, kuitenkin on hyvin vaikeaa löytää hyvä käännös juuri sinun omalla kielelläsi. Vertaillaksesi voit avata minkä tahansa teoksen aikaiselta 1900-luvulta, kaikella kunnioituksella sen aikaisille kirjailijoille ja heidän teostensa syvälliselle sisällölle, sieltä löytyy kieltä mitä kukaan ei enää nykyään käytä: Kuinka kukaan voisi tarjota enää samoja tuntemuksia, kuten kirjailijat saivat aikaan muinaisella ajalla? Me käytämme nykyään internetiä, jossa on saatavilla mitä tahansa kirjallisuutta, voit valita yhden sinun tarpeisiisi sopivan teoksen, yhtä hyvin löydät internetistä mitä jokin termi tarkoittaa, mutta se ei ole aina mahdollista (ja ärsyttävää tehdä sitä koko ajan!), siksi on tärkeää saada hyvä käännös omalle kielellesi.

Jotkut voivat olla eri mieltä nykykirjallisuuden kiistanalaisista klassikkoina pidetyistä teoksista, kuten Harry Potter tai salaliitoista kertovat Dan Brownin seikkailunovellit. Ei ole objektiivista tasoa millä voisi määrittää, mikä on hyvää ja mikä ei, ja millä on suurempi arvo kirjana. Sinä, kuten minäkin, ja kaikki muut, valitsevat ensin mielenkiintoisimman näköiset kirjat ja aloitat sieltä lukemisen.

Historian erilainen näkökulma kertoo siitä, että kirjailija on elänyt eri yhteiskuntaluokassa, kohdannut eri ongelmat ja hänellä on ollut erilaisia tavoitteita   ja hän on kohdannut myöskin erilaisia haasteita. Siksi lukijan ei tulisi yhdistellä asioita niin paljon ja ajatella etteivät ne olisi ajankohtaisia. Mitä pitemmälle menemme historiassa, sitä vähemmän on ollut intellektuelleja ja kirjailijoita, sitä kiinnostavampaa on ajatella, että minkälaista tuotantoa siltä aikakaudelta on kirjoitettu. Usein klassiset kirjailijat kirjoittavat monista asioista, useimmiten vakavista asioista eikä mukavista asioista kuten nykyään, en ole varma miksi on näin. Voi olla, että siihen aikaan viihde oli enimmäkseen teatteria ja näytelmiä. Kuitenkin kun on keskitytty historiaan, politiikkaan tai yhteiskuntaan, voimme löytää paljon tietoa myös nykyisestä poliittisesta järjestelmästämme ja kuinka nykypäivän yhteiskunta on muodostunut, esimerkiksi Erich Frommssin ”The sane society”. Toisaalta nykykirjailijoihin on vaikuttanut monet kirjailijat ja siksi heillä on antaa sinulle enemmän tietoa. Kaikki nämä kirjailijat ovat vaikuttaneet toisiinsa jollain tavalla, joten heitä lukemalla luet myös heidän oppi-isiään!

Joten hauskaa kirjan metsästystä, valitset joko klassisen tai modernin kirjan, mutta älä ylenkatso ketään.