Oletko vanhanaikainen kuten minäkin? Sitten ajattelen, että tiedän kantasi kilpailuun kirjan ja e-kirjan välillä, he-he. Minä yritin olla neutraali tässä kiistassa, en voi kätkeä teiltä kaikilta sitä, että olen hieman puolueellinen mitä tulee painettuihin kirjoihin, voin sanoa rakastavani niitä. Kun kaikki ovat siirtymässä tietokonekauteen, e-kirjojen ja painettujen kirjojen välinen kilpailu riippuu siitä, mistä ihmiset pitävät. Joskus on vaikea päättää e-kirjan ja painetun kirjan välillä. Kummallakin on paljon kannattajia ja vastustajia. Koska minulla on kokemusta sekä painetuista kirjoista että e-kirjoista, yritin listata kummastakin seitsemän suurinta syytä, miksi toinen on parempi kuin toinen.

a)     Kirjan tuntuminen vanhanaikaiselta. Minulle se on hyvin tärkeä tekijä. Innokkaat lukijat, kirjan pitäminen kädessä, paperin tuoksu, hieno sidonta ja kirjan selailu on hieno tunne, mikä puuttuu tietokoneelta, oletko samaa mieltä? Mielestäni tuntuu myös hyvältä, kun kirja on lähellä, ei väliä luenko sitä vai en, sinun ei tarvitse avata konetta, ladata, valita tiedostoa ja sitten vasta lukea.

b)     Voit aina lainata painetun kirjan kenelle tahansa ystävällesi tai työkaverillesi, mutta maksetun e-kirjan (on-line kaupoista), voi lukea vain yhdellä tilillä. Varmaankin voit kopioida kirjan, mutta useimmissa tapauksissa se ei ole laillista. Tämä tarkoittaa sitä, että et voi lainata maksettuja e-kirjoja ystävälle jakamatta sinun tilitunnuksiasi. Tämä on yksi hyvin tärkeä tekijä tässä kiistassa ja jos kysyt minulta, se vie pois kaiken lainaamisen hauskuuden ja magiikan.

c)     Kuvitus ja kuvat…. Painetut kirjat ovat lyömättömiä mitä tulee kuviin ja kuvitukseen, e-kirjat eivät ole tässä mielessä niin hyviä. Valokuvaus-, ruoanlaittokirjat, jne ovat aina suositumpia painettuina kirjoina.

d)     Akun riittävyys.  Olisitko harmistunut, jos sinulla ei olisi tarpeeksi sähköä tai virtaa tietokoneesi akussa, että voit lukea kirjaasi? Entä tabletti, jotta säästäisit akunkestoa, tekstin valo ja terävyys pienenee, tulee entistä vaikeampi lukea, mikä tuo esille seuraavan pointtini:

e)     Lukeminen tietokoneen näytöltä voi olla väsyttävää ja ärsyttävää. Tiedän että se riippuu siitä henkilöstä, joka lukee kirjaa, kuitenkin hyvin väsyttävää silmille ja aivoille, tulet huomaamaan, kun yrität nukkua. En tiedä pitkäaikaisia vaikutuksia, mutta epäilen, että painetun kirjan lukeminen on paljon rentouttavampaa.

Ylipäänsä, mielestäni painetulla kirjalla on hyvin monia käytännöllisiä etuja: voit palata takaisin ja eteenpäin helpommin, voit nähdä koko sivun nopeammin ja selata läpi helpommin. Mutta annan myös hieman tunnustusta e-kirjoille, niillä on todellakin joitakin etuja painettuihin kirjoihin verrattuna, kuten se asia, että sinulla voi olla tuhansia kirjoja varastossa vain yhdessä laitteessa.  Jopa jos tällä olisi sama vaikutus kuten eräällä, joka latasi älyttömiä määriä musiikkia eikä ikinä kuunnellut sitä.

E-kirjaa ei tarvitse etsiä varastosta koska on niin helppoa kopioida se, ja on joitakin käytännöllisiä työkaluja kuten korostus, kirjanmerkit ja internet työkalujen käyttö jotain sanaa etsiessä, synonyymisanakirja ja kielenkääntö. Epäilemättä e-kirja on mestarillinen, mitä tulee sanojen etsimiseen internetin työkaluilla. Mutta kaiken kaikkiaan, mielestäni kirjan ja lukijan välinen suhde on herkkä ja saa aikaan luotettavamman ja läheisemmän suhteen. Ja tämä on parhaiten saavutettavissa painetun kirjan avulla, jos minulta kysyt.